Wegańskie batoniki, których przygotowanie zajmie Ci dosłownie kilka minut + chwila chłodzenia w lodówce lub zamrażalniku. Słodkie, a przy tym bez cukru. Zero pieczenia, zero gotowania, zero kombinowania. Mega łatwe, z kilku składników, o kremowej, daktylowej konsystencji. PYSZNE!
W firmie WegAleksy jest taki zwyczaj, że osoba obchodząca danego dnia urodziny, przynosi do pracy coś dobrego. Ciasto, ciasteczka, babeczki, bez znaczenia. Ma przy tym wyjątkowe szczęście pracować w zespole cudownych, empatycznych ludzi, którzy zawsze zadbają o to, by i ona miała czym świętować... :D To naprawdę przekochane, kiedy osoby będące na diecie tradycyjnej przygotują specjalnie dla ciebie coś, co odpowiada twoim wyborom żywieniowym. I tak były już wegańskie lody, ciasteczka owsiane, ciasto zamówione z wegańskiej cukierni, babeczki... i wegańskie daktylowe batoniki Iwonki bez cukru. Polecają się na każdą porę roku, w każdej sytuacji; i od święta, i na co dzień!
Wegańskie, bezglutenowe daktylowe batoniki Iwonki
Mikro-makro (z nerkowcami i rodzynkami):
Składniki:
- 1 szklanka bezglutenowych płatków owsianych (ok. 100 g) => lub mąki owsianej
- 1 tabliczka wegańskiej czekolady (gorzkiej, deserowej, "mlecznej") (ok. 100 g) => u nas Kulinarna od Manufaktury Czekolady
- 1/2 szklanki daktyli suszonych (ok. 90 g)
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych (ok. 45 g)
- 1/4 szklanki płynnego oleju kokosowego (ok. 50 g)
- 2-4 łyżki kakao (do smaku) (ok. 20-40 g)
- wybrane bakalie, u nas:
- 2 garści nerkowców (ok. 70 g)
- 1 garść rodzynek (ok. 30 g) => polecam również żurawinę!
Przygotowanie:
- Daktyle wsyp do miseczki, zalej ciepłą wodą i pozostaw do namoczenia na ok. 15 minut.
- Jeżeli korzystasz z płatków owsianych, wsyp je do naczynia blendera i blenduj (suche!) tak długo, aż zamienią się w mąkę owsianą.
- Daktyle odcedź, ale pozostaw wodę po moczeniu!
- Nerkowce lub inne orzechy pokrój na drobno albo zblenduj przez chwilę.
- Wszystkie składniki poza wodą po daktylach wrzuć do miski i dokładnie wymieszaj łyżką lub ręką. Powstanie zbita, gęsta, lekko kleista masa.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Jeżeli nie wiesz, jak zrobić kąpiel wodną, to na dole znajdziesz dokładny opis :).
- Spróbuj masy => jeżeli jest bardzo sucha i wyraźnie czujesz w smaku mąkę owsianą, to dodaj trochę wody po daktylach; ostrożnie, po 1 łyżce.
- Gotową masę rozpłaszcz na kwadrat o grubości ok. 3-4 cm; takiej, jakiej chcesz mieć batoniki!
- Masę oblej roztopioną czekoladą.
- Całość wstaw do lodówki na ok. 40 min lub do zamrażalki na ok. 20 minut. Grunt, żeby czekolada zastygła, a masa daktylowa się zbiła.
- Schłodzoną masę pokrój na prostokątne i podłużne albo, jak u nas, kwadratowe, niewielkie wegańskie batoniki daktylowe. Polecamy krojenie na dość małe kawałki => są baaardzo słodkie!
- Koniecznie daj znać czy pyszne!
Jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej?
- Na włączony palnik kuchenki (na średniej mocy) wstaw garnuszek z wodą i położoną na garnku miseczką. Poziom wody musi być tak niski, by miseczka nie dotykała wody! Alternatywne metody ułożenia naczyń: garnek, na garnku dopasowane wielkością sitko, na sitku miseczka lub wykorzystanie specjalnego naczynia do kąpieli wodnej. Wyżej zdjęcie poglądowe konstrukcji (ze Stocka, my w takie ładne zdjęcia nie umiemy).
- Zadbaj o to, by między naczyniami była choć najmniejsza przerwa. Pozwoli parze lekko uciekać, dzięki czemu garnek nie zassie miski.
- Czekoladę połam na kawałki i wrzuć do miseczki.
- Jeżeli korzystasz z profesjonalnej czekolady kulinarnej, nie musisz dodawać nic dodatkowo.
- Jeżeli roztapiasz zwykłą czekoladę do jedzenia na surowo, dodaj do niej łyżeczkę oleju kokosowego.
- Pozostaw naczynie odkryte.
- Zmniejsz moc grzania kuchenki na niską. Jeżeli masz np. 9 poziomów, wykorzystaj 2 lub 3.
- Zbyt wysoki ogień/moc palnika sprawią, że czekolada się spali!
- Czekolada musi roztapiać się dość wolno, w swoim tempie. Mieszaj ją co jakiś czas, ale rzadko. Głównie po to, by pozostałe na górze, niestopione kawałki także miały okazję się roztopić :).
Brak komentarzy:
I co myślisz, pieronie?