Wegańskie batoniki, których przygotowanie zajmie Ci dosłownie kilka minut  + chwila chłodzenia w lodówce lub zamrażalniku. Słodkie, a przy tym bez cukru. Zero pieczenia, zero gotowania, zero kombinowania. Mega łatwe, z kilku składników, o kremowej, daktylowej konsystencji. PYSZNE!

wegańskie bezglutenowe batoniki daktylowe

W firmie WegAleksy jest taki zwyczaj, że osoba obchodząca danego dnia urodziny, przynosi do pracy coś dobrego. Ciasto, ciasteczka, babeczki, bez znaczenia. Ma przy tym wyjątkowe szczęście pracować w zespole cudownych, empatycznych ludzi, którzy zawsze zadbają o to, by i ona miała czym świętować... :D To naprawdę przekochane, kiedy osoby będące na diecie tradycyjnej przygotują specjalnie dla ciebie coś, co odpowiada twoim wyborom żywieniowym. I tak były już wegańskie lody, ciasteczka owsiane, ciasto zamówione z wegańskiej cukierni, babeczki... i wegańskie daktylowe batoniki Iwonki bez cukru. Polecają się na każdą porę roku, w każdej sytuacji; i od święta, i na co dzień!

Wegańskie, bezglutenowe daktylowe batoniki Iwonki

Czas przygotowania: ok. 10 minut
Czas leżakowania w zamrażalniku/lodówce: ok. 20/40 minut
Liczba porcji: ok. 16 batoników
Koszt: tanie jak barszcz!

Mikro-makro (z nerkowcami i rodzynkami):

Kcal: ok. 160 w porcji
Białko: ok. 2,4 g w porcji
Tłuszcz: ok. 10,2 g w porcji
Węglowodany: ok. 13,6 g w porcji 

Składniki:

  • 1 szklanka bezglutenowych płatków owsianych (ok. 100 g) => lub mąki owsianej
  • 1 tabliczka wegańskiej czekolady (gorzkiej, deserowej, "mlecznej") (ok. 100 g) => u nas Kulinarna od Manufaktury Czekolady
  • 1/2 szklanki daktyli suszonych (ok. 90 g)
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych (ok. 45 g)
  • 1/4 szklanki płynnego oleju kokosowego (ok. 50 g)
  • 2-4 łyżki kakao (do smaku) (ok. 20-40 g)
  • wybrane bakalie, u nas:
    • 2 garści nerkowców (ok. 70 g)
    • 1 garść rodzynek (ok. 30 g) => polecam również żurawinę!

Przygotowanie:

  1. Daktyle wsyp do miseczki, zalej ciepłą wodą i pozostaw do namoczenia na ok. 15 minut.
  2. Jeżeli korzystasz z płatków owsianych, wsyp je do naczynia blendera i blenduj (suche!) tak długo, aż zamienią się w mąkę owsianą.
  3. Daktyle odcedź, ale pozostaw wodę po moczeniu!
  4. Nerkowce lub inne orzechy pokrój na drobno albo zblenduj przez chwilę.
  5. Wszystkie składniki poza wodą po daktylach wrzuć do miski i dokładnie wymieszaj łyżką lub ręką. Powstanie zbita, gęsta, lekko kleista masa.
  6. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Jeżeli nie wiesz, jak zrobić kąpiel wodną, to na dole znajdziesz dokładny opis :).
  7. Spróbuj masy => jeżeli jest bardzo sucha i wyraźnie czujesz w smaku mąkę owsianą, to dodaj trochę wody po daktylach; ostrożnie, po 1 łyżce.
  8. Gotową masę rozpłaszcz na kwadrat o grubości ok. 3-4 cm; takiej, jakiej chcesz mieć batoniki!
  9. Masę oblej roztopioną czekoladą.
  10. Całość wstaw do lodówki na ok. 40 min lub do zamrażalki na ok. 20 minut. Grunt, żeby czekolada zastygła, a masa daktylowa się zbiła.
  11. Schłodzoną masę pokrój na prostokątne i podłużne albo, jak u nas, kwadratowe, niewielkie wegańskie batoniki daktylowe. Polecamy krojenie na dość małe kawałki => są baaardzo słodkie!
  12. Koniecznie daj znać czy pyszne!

Jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej?
jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej

  1. Na włączony palnik kuchenki (na średniej mocy) wstaw garnuszek z wodą i położoną na garnku miseczką. Poziom wody musi być tak niski, by miseczka nie dotykała wody! Alternatywne metody ułożenia naczyń: garnek, na garnku dopasowane wielkością sitko, na sitku miseczka lub wykorzystanie specjalnego naczynia do kąpieli wodnej. Wyżej zdjęcie poglądowe konstrukcji (ze Stocka, my w takie ładne zdjęcia nie umiemy).
  2. Zadbaj o to, by między naczyniami była choć najmniejsza przerwa. Pozwoli parze lekko uciekać, dzięki czemu garnek nie zassie miski.
  3. Czekoladę połam na kawałki i wrzuć do miseczki. 
  4. Jeżeli korzystasz z profesjonalnej czekolady kulinarnej, nie musisz dodawać nic dodatkowo.
  5. Jeżeli roztapiasz zwykłą czekoladę do jedzenia na surowo, dodaj do niej łyżeczkę oleju kokosowego.
  6. Pozostaw naczynie odkryte. 
  7. Zmniejsz moc grzania kuchenki na niską. Jeżeli masz np. 9 poziomów, wykorzystaj 2 lub 3.
  8. Zbyt wysoki ogień/moc palnika sprawią, że czekolada się spali!
  9. Czekolada musi roztapiać się dość wolno, w swoim tempie. Mieszaj ją co jakiś czas, ale rzadko. Głównie po to, by pozostałe na górze, niestopione kawałki także miały okazję się roztopić :).

Czy batoniki daktylowe powinien trzymać w lodówce?

Najlepiej tak. Czekolada w temperaturze pokojowej może zacząć się topić. Z kolei masa daktylowa może robić się klejąca :).

Brak komentarzy:

I co myślisz, pieronie?