Bezglutenowe, wysokobiałkowe, idealne dla alergików i osób na diecie redukcyjnej, proste w przygotowaniu, PYSZNE. Wytrawne muffiny z mąki z ciecierzycy nadziane warzywami i tofu wędzonym — czy to nie brzmi obłędnie? Spróbuj sam!

wegańskie muffiny z mąki z cieciorki bezglutenowe wytrawne babeczki

Naszym największym problemem na diecie wegańskiej jest... jedzenie warzyw. Na kanapki pasty ze strączków, na obiad strączki, na kolację i śniadanie strączki, na przekąskę tofu — więc strączki. Na warzywa jakoś zawsze brakuje miejsca. Jeśli już się znajdzie, to na ziemniaczki, kalafior i leczo.

Dlatego też kombinowanie takich przepisów jak ten jest naszym zbawieniem. Warzywa jest gdzie wcisnąć, idealnie podkręcają smak, pasują tak, że nie sposób ich ominąć.

Te wytrawne muffiny pokochasz bez względu na to, czy warzywa jesz na kilogramy, czy kręcisz nosem na widok barwnych talerzy. Pokocha je też Twoje stroniące od nich dziecko — bo wygląda jak słodkie babeczki, a smakuje... jak pizza.

Pizzo-muffinki bez glutenu? Voila!

Bezglutenowe wytrawne muffiny z mąki z ciecierzycy

Czas przygotowania: ok. 30 minut
Czas leżakowania ciasta do wyrośnięcia: 1,5 godziny
Liczba porcji: 12 babeczek
Koszt: tanie jak barszcz!

Mikro-makro (bez sojonezu):

Kcal: ok. 114,6 w porcji
Białko:  ok. 5,5 g w porcji
Tłuszcz:  ok. 5,4 g w porcji
Węglowodany: ok. 11 g w porcji

Składniki:

Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki z ciecierzycy + 1 łyżka (ok. 160 g)
  • 1 szklanka ciepłej wody (ok. 250 ml)
  • 20 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki oleju rzepakowego (ok. 40 g)
  • 1 łyżeczka cukru (ok. 5 g)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
Na nadzienie:
  • ulubione warzywa: u nas 1 opakowanie warzyw na patelnię w stylu włoskim (ok. 400 g)
  • 3/4 kostki tofu wędzonego (120 g)
  • ulubiony sos lub dip do podania (nasze propozycje: sojonez, sos pomidorowy do pizzy, guacamole, salsa, hummus)

Przygotowanie:

  1. Drożdże wkrusz do miski. Dolej wodę, dodaj 1 łyżkę mąki z ciecierzycy i cukier. Dokładnie wymieszaj — do rozpuszczenia drożdży i mąki.
  2. Miskę zakryj szmatką lub woskowijką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia drożdży (na ok. 30 minut).
  3. W międzyczasie ugotuj na parze wybrane warzywa i podziel je na mniejsze części. Tofu pokrój w drobną kostkę.
  4. Do wyrośniętych drożdży wsyp mąkę oraz przyprawy i dodaj 2 łyżki oleju. Mieszaj łyżką. Ciasto będzie bardzo lepiące i trudne w wyrabianiu — z czasem mu przejdzie :).
  5. Wyrabiaj ciasto do połączenia się składników.
  6. Wciąż lepkie, irytujące ciasto odstaw na bok. Przykryj ściereczką lub woskowijką i pozostaw do wyrośnięcia na 1 h.
  7. Po tym czasie ciasto nie tylko urośnie, ale także się zbije. Dodaj do niego pozostałe 2 łyżki oleju i zacznij wyrabiać rękami. Z czasem wyrabiania przestanie się kleić do rąk, stanie się mięciutkie i delikatne. Jeśli się tak nie dzieje, dodaj jeszcze trochę mąki i łyżkę oleju.
  8. Wyrobione ciasto podziel na 12 równych części.
  9. Z każdej części kulaj kuleczkę. Niewielki kawałek każdej kuleczki oderwij (będzie daszkiem babeczki), a pozostałą część zgnieć na płasko i wyrób na placuszka. 
  10. Placuszkami wykładaj formy na babeczki — dno i boki do samej góry.
  11. Pozostaw na kolejne 5 minut do dalszego wyrośnięcia.
  12. Wyłożone ciastem foremki uzupełnij warzywami i tofu.
  13. Każdą babeczkę przykryj daszkiem — resztkami ciasta spłaszczonymi na kolejne, mniejsze placuszki. Połącz ciasto, by babeczka się zamknęła.
  14. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C.
  15. Piecz muffiny przez ok. 15 minut: aż będą złociste.
  16. Podawaj z sojonezem, sosem pomidorowym, salsą, guacamole czy hummusem — z każdym dipem będą doskonałe!
  17. Daj znać czy pyszne!

Brak komentarzy:

I co myślisz, pieronie?