Myślisz, że idealne ciastka to kruche ciasteczka maślane? Prawie się zgadzam. Prawie, bo jeszcze bardziej idealne są... ciasteczka budyniowe. Tak, dobrze czytacie. Ciasteczka. Budyniowe. Aromatyczne. Tak pachnące wanilią, że przy wietrzeniu mieszkania sąsiedzi będą się obracać w poszukiwaniu nowo otwartej cukierni. SERIO.

wegańskie kruche ciastka budyniowe

Zdecydowałyśmy się wziąć udział w wyzwaniu Berberys; polegającym na codziennym podjadaniu suplementów i śmiesznego słodkiego proszku o smaku zbliżonym do marakui. Jedno i drugie ma hamować apetyt i regulować poziom cukru; przede wszystkim dzięki ekstraktowi z morwy białej. Generalnie nie jesteśmy fankami supli "na odchudzanie"; ale Aleksandra ma w zaleceniach jedzenie i picie morwy ze względu na insulinooporność, więc uznałyśmy to za ciekawy dodatek do takich zmian żywieniowych. I co zrobiłyśmy z proszkiem na odchudzanie? Oczywiście... pszenne ciasteczka. Ale prawie bez cukru! :D 

Wegańskie budyniowe kruche ciasteczka Berberys

Czas przygotowania: ok. 10 minut
Czas pieczenia: ok. 15 minut
Liczba porcji: ok. 12-16 sztuk
Koszt: tanie jak barszcz!

Mikro-makro:

Kcal: 54 w jednym ciasteczku
Białko: 0,5g w jednym ciasteczku 
Tłuszcz: 3,8g w jednym ciasteczku
Węglowodany: 4,2g w jednym ciasteczku

Składniki:

  • 5 łyżek mąki pszennej (ok. 60 g)
  • 3 łyżki oleju kokosowego w formie stałej (ok. 60 g)
  • kilka łyżek mleka; do uzyskania konsystencji plasteliny
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g)
  • 1 miarka Fit Mix Berberys (opcjonalnie => bez też będą pyszne!)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (albo wanilinowego) (ok. 16 g)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Mąkę ucieraj ręcznie z olejem kokosowym i cukrem waniliowym.
  2. Dodaj proszek do pieczenia oraz proszek budyniowy. 
  3. Kiedy składniki jako-tako się połączą, zacznij powoli dolewać mleko; najlepiej po jednej łyżce.
  4. Dolewaj mleko, aż uzyskasz gładkie ciasto o konsystencji plasteliny.
  5. Uformuj z ciasta kilkanaście kuleczek wielkości orzecha włoskiego.
  6. Rozpłaszcz je w dłoni na grubość ok. 1 cm.
  7. Wyłóż ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Delikatnie dociśnij je na górze widelcem, by uzyskać ozdobną krateczkę.
  9. Piecz ciasteczka przez ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni z termoobiegiem.
  10. Daj znać czy pyszne!

Brak komentarzy:

I co myślisz, pieronie?