Sklepowe galaretki w znacznej większości zawierają w składzie żelatynę. Co prawda można znaleźć wegańskie wyjątki (np. Go Vege w Biedronce lub Delecta na karagenie), jednak te są dość trudno dostępne. Z rozwiązaniem przychodzi domowa wegańska galaretka z agaru i soku owocowego — do przygotowania w kilka minut!

wegańska galaretka z agarem

To przepis podstawowy, który możecie wykorzystać na wiele sposobów. W formie deseru — z wegańską bitą śmietaną i owocami czy jako dodatek do ciasta — wylewając przed całkowitym zastygnięciem na krem albo biszkopt. Oto najprostszy przepis na domową wegańską galaretkę z agarem! Ale, ale — zanim przejdziemy do rzeczy. Czym tak właściwie jest agar? Czy to to samo co agar-agar albo agartyna? Gdzie go kupić?!

Co to jest agar?

Agar to, mówiąc najprościej, roślinny zamiennik żelatyny. Pozyskiwany jest z krasnorostów. Występuje w formie bardzo wydajnego proszku; do uzyskania tej przykładowej wegańskiej galaretki używa się ok. 4 łyżeczek, czyli ok. 12 g. W opakowaniu jest zwykle 50 lub 100 g (9-15 zł). Jego nazwa zamienna to agar-agar lub agartyna.

A gdzie go kupić? Agar-agar można dostać w sklepach internetowych, z żywnością ekologiczną, aptekach czy nawet marketach (Społem, Auchan, Carrefour).

Wegańska galaretka na agarze

Czas przygotowania: ok. 15 minut
Liczba porcji: ok. 6 (zależnie od wielkości salaterek)
Koszt: średni

Mikro-makro:

Kcal: ok. 83 g w porcji (dla wykorzystania soku truskawkowego Cappy)
Białko: 0 g w porcji
Tłuszcz: 0 g w porcji
Węglowodany: ok. 26 g w porcji (dla wykorzystania soku truskawkowego Cappy)

Składniki:

  • 4 szklanki soku owocowego (1 l) => np. wody z syropem owocowym
  • 4 płaskie łyżeczki agaru (ok. 12 g)
  • sok z 1/2 cytryny
  • dowolny słodzik do smaku

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlej 3 i 1/2 szklanki soku, dodaj sok z cytryny i opcjonalnie słodzik. Podgrzewaj na palniku kuchenki do zagotowania.
  2. W międzyczasie wsyp agar do pozostałej ilości soku (1/2 szklanki) i mieszaj do rozpuszczenia.
  3. Mieszankę wlej do zagotowanego soku, zmniejsz moc palnika i, cały czas mieszając, gotuj ok. 30 sekund.
  4. Tak przygotowany płyn zlej do salaterek i odstaw do wystudzenia, po czym umieść w lodówce do całkowitego stężenia (na ok. 3 godziny).
  5. Daj znać czy smakowało!

Brak komentarzy:

I co myślisz, pieronie?