Wegańskie ciasto, którego czas przygotowania (bez leżakowania) to około 15 minut. Ciasto, które nie wymaga pieczenia. Ciasto, które rozpływa się w ustach jak ptasie mleczko — i takie też jest w konsystencji. Ciasto, które przechodzi w mojej (Aleksandry) rodzinie z pokolenia na pokolenie i czekałam tylko, aż w końcu je zweganizuję. I tak oto jest: wersja wegańska babcino-cioteczno-maminej różowej pianki delikatnej jak chmurka!

wegańskie ciasto bez pieczenia wegańska pianka wegańskie ptasie mleczko



Dla mnie to przepis naprawdę wyjątkowy. Pianka towarzyszyła wszystkim moim imprezom rodzinnym, począwszy od imienin babci, a skończywszy na mojej własnej komunii. Pamiętam ją od najmłodszych lat aż do rodzinnej osiemnastki. Przygotowywała ją moja babcia, ciotka i mama — każda od lat tak samo, z pamięci.

Ten słodki smak i przepiękny kolor można nazwać ulepszoną wersją pianek marshmallow. U mnie od lat o smaku malinowym — bo gwarantuje śliczną różową barwę. Przygotujesz ją jednak w każdym, jaki ci się zamarzy: agrestowym, cytrynowym, truskawkowym, wiśniowym, brzoskwiniowym... tym, który odpowiada twojej ulubionej galaretce!

Bez przedłużania — zapraszam na wegańskie ciasto bez pieczenia: piankę.

Wegańskie ciasto pianka z 5 składników

Czas przygotowania: ok. 15 minut
Czas leżakowania w lodówce: od 3 godzin do całej nocy (zależnie od tempa zastygania)
Składniki na tortownicę w rozmiarze: 26 cm
Liczba porcji: ok. 10
Koszt: tanie jak barszcz!

Mikro-makro:

Kcal: ok. 239 w porcji
Białko: ok. 2,9 g w porcji
Tłuszcz: ok. 16,8 g w porcji
Węglowodany: ok. 19,3 g w porcji

Składniki:

  • 3 opakowania wegańskiej galaretki (np. Delecta) lub ok. 750 ml domowej galaretki *
  • 2 puszki schłodzonego mleczka kokosowego (stałej części) (800 g) **
  • ok. 6 łyżek cukru pudru (do smaku) (ok. 60 g) ***
  • opcjonalnie: 4 opakowania śmietan-fix (ok. 27 g) ****
  • kilka kropel aromatu waniliowego lub śmietankowego

Przygotowanie (koniecznie przeczytaj opisy gwiazdek, które znajdziesz u dołu!):

  1. Jeżeli przygotowujesz domową galaretkę, to koniecznie zwróć uwagę na gwiazdkę! 
  2. Jeśli korzystasz ze sklepowej galaretki wegańskiej, to przygotuj ją według proporcji 1 opakowanie na 1 szklankę gorącej wody. Zagotuj więc 3 szklanki wody, wlej je do miski, wsyp 3 galaretki i bardzo dokładnie wymieszaj.
  3. Odstaw rozmieszaną galaretkę do ostygnięcia. Co jakiś czas mieszaj, by nie zaczęła się szklić przy dnie. Kiedy będzie chłodna, wstaw ją do lodówki.
  4. Stałe części mleczek kokosowych wrzuć do miski. Wsyp cukier puder, dodaj aromat waniliowy i miksuj na najwyższych obrotach miksera do uzyskania bitej śmietany.
  5. Nie przejmuj się posmakiem kokosa — w cieście będzie niewyczuwalny.
  6. Opcjonalnie dodaj śmietan fixy i ponownie zmiksuj.
  7. Wstaw śmietanę do lodówki — niech leżakuje razem z galaretką.
  8. Galaretkę sprawdzaj średnio co 15 minut. Wyjmij ją wówczas, gdy delikatnie zgęstnieje; na tyle, by z płynu zamieniła się w coś pomiędzy żelem a niestabilną galaretką. Ma być półtwarda — taka, by dało się ją wymieszać z bitą śmietaną bez pozostawienia sztywnych grudek :).
  9. Kiedy galaretka jest gotowa, dodaj do niej bitą śmietanę (zostaw sobie pół szklanki do ozdabiania!) i dokładnie wymieszaj łyżką. Uzyskasz piękny, różowy krem.
  10. Krem wylej do tortownicy i wstaw do lodówki do zgęstnienia.
  11. Co jakiś czas sprawdzaj gęstość pianki: gotowa będzie jędrna, stabilna; o konsystencji zbliżonej do ptasiego mleczka.
  12. Z pozostałej bitej śmietany przygotuj dekoracje na gotową piankę :).
wegańskie ciasto pianka bez pieczenia wegański deser


* Domowa galaretka z naszego podlinkowanego przepisu musi być gęstsza niż standardowa. Proporcje wody należy zmniejszyć o jedną miarę (w standardzie 1 łyżeczka agaru przypada na 1 szklankę wody. Do pianki przygotuj wg proporcji 1 łyżeczka agaru na 0,5 szklanki wody).
** Najlepszy efekt daje mleczko kokosowe, które stoi w lodówce co najmniej całą noc. Wówczas prawie całe mleczko przemieni się w gęstą, potrzebną ci śmietanę.
*** Aby zmniejszyć wartość kaloryczną o 240 kcal (na całą blachę), cukier puder możesz zamienić na erytrytol zblendowany na puder.
**** Zastosowanie śmietan-fix gwarantuje sztywną bitą śmietanę, którą możesz udekorować piankę. Bez jego wykorzystania śmietana po kilku godzinach zacznie opadać i będzie rzadsza, za to ciasto straci aż 100 kcal (na całą blachę).

Brak komentarzy:

I co myślisz, pieronie?