Wegańskie klopsy, do których przygotowania potrzebujesz tylko glutenu pszennego (seitanu), wody, sosu sojowego i przypraw/dodatków smakowych. Mega proste w wykonaniu, bez blendowania, miksowania czy pieczenia. I PYSZNE!




Nasze wegańskie klopsy seitanowe są jędrne, nadają się do gotowania w sosie bez ryzyka, że się rozpadną – idealne zarówno jako samodzielny dodatek do ziemniaków, jak i przygotowania spaghetti czy klasycznych klopsów w sosie pomidorowym. Szczerze mówiąc, jestem z nich mega dumna!

Mogę odważnie stwierdzić, że są w smaku całkiem podobne do meatballsów. Nie takie same, ale tak, są podobne. Opracowywałam ten przepis dość długo, próbując różnych kombinacji przypraw i innych dodatków, różnych proporcji, aż w końcu uzyskałam efekt, z którego jestem naprawdę zadowolona. Mam nadzieję, że Wy też będziecie! No cóż, zapraszam do przepisu na rewolucyjne wegańskie klopsy z seitanu! 

Psst: te seitanowe klopsy podane z sosem pieczeniowym wchodzą jak złoto!

Rewolucyjne wegańskie klopsy z seitanu

Czas przygotowania: ok. 40-50 minut
Liczba porcji: ok. 30 małych klopsów
Koszt: ok. 20-30 zł

Mikro-makro:

Kcal: 1069 w całości
Białko: 202 g w całości
Tłuszcz: 17,3 g w całości
Węglowodany: 25,3 g w całości

Składniki:

  • 250 g glutenu pszennego (seitanu)
  • 1,5 szklanki zimnej wody
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka octu białego
  • Przyprawy:
    • 2 łyżeczki rozmarynu
    • 2 łyżeczki papryki wędzonej
    • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
    • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • Do gotowania:
    • woda,
    • kostka rosołowa,
    • 4 liście laurowe,
    • garść ziela angielskiego.
  • Do smażenia:
    • olej.

Przygotowanie:

  1. Gluten pszenny, sos sojowy, musztardę, ocet i przyprawy wsyp do miski.
  2. Wlej wodę i wszystko sprawnie wymieszaj łyżką do uzyskania gładkiej, miękkiej, zwartej konsystencji.
  3. Ukulaj klopsiki – przygotuj je mniej-więcej o połowę mniejsze, niż chcesz, by były na koniec, bo pęcznieją podczas gotowania!
  4. Do dużego garnka wlej wodę, dodaj kostkę rosołową, liście laurowe i ziele angielskie, po czym doprowadź do gotowania.
  5. Do gotującej się wody wrzuć tyle klopsów, ile zmieści się na dnie – w mniejszym garnku być może trzeba będzie gotować na 2 razy.
  6. Gotuj 30 minut.
  7. Ugotowane klopsy podsmaż na natłuszczonej patelni – daj tyle oleju, by pokrył całe dno. Smaż seitanowe klopsy 2-3 minuty z obu stron, aż będą złociste.
  8. Gotowe!

Podawaj tak, jak klasyczne polskie mięsne klopsy: obok ziemniaków, w spaghetti, w sosie pomidorowym, z ryżem czy kaszą... a nawet w tacos :D.

1 komentarz:

I co myślisz, pieronie?