Wegańskie klopsy, do których przygotowania potrzebujesz tylko glutenu pszennego (seitanu), wody, sosu sojowego i przypraw/dodatków smakowych. Mega proste w wykonaniu, bez blendowania, miksowania czy pieczenia. I PYSZNE!
Nasze wegańskie klopsy seitanowe są jędrne, nadają się do gotowania w sosie bez ryzyka, że się rozpadną – idealne zarówno jako samodzielny dodatek do ziemniaków, jak i przygotowania spaghetti czy klasycznych klopsów w sosie pomidorowym. Szczerze mówiąc, jestem z nich mega dumna!
Mogę odważnie stwierdzić, że są w smaku całkiem podobne do meatballsów. Nie takie same, ale tak, są podobne. Opracowywałam ten przepis dość długo, próbując różnych kombinacji przypraw i innych dodatków, różnych proporcji, aż w końcu uzyskałam efekt, z którego jestem naprawdę zadowolona. Mam nadzieję, że Wy też będziecie! No cóż, zapraszam do przepisu na rewolucyjne wegańskie klopsy z seitanu!
Psst: te seitanowe klopsy podane z sosem pieczeniowym wchodzą jak złoto!
Rewolucyjne wegańskie klopsy z seitanu
Mikro-makro:
Składniki:
- 250 g glutenu pszennego (seitanu)
- 1,5 szklanki zimnej wody
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka octu białego
- Przyprawy:
- 2 łyżeczki rozmarynu
- 2 łyżeczki papryki wędzonej
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- Do gotowania:
- woda,
- kostka rosołowa,
- 4 liście laurowe,
- garść ziela angielskiego.
- Do smażenia:
- olej.
Przygotowanie:
- Gluten pszenny, sos sojowy, musztardę, ocet i przyprawy wsyp do miski.
- Wlej wodę i wszystko sprawnie wymieszaj łyżką do uzyskania gładkiej, miękkiej, zwartej konsystencji.
- Ukulaj klopsiki – przygotuj je mniej-więcej o połowę mniejsze, niż chcesz, by były na koniec, bo pęcznieją podczas gotowania!
- Do dużego garnka wlej wodę, dodaj kostkę rosołową, liście laurowe i ziele angielskie, po czym doprowadź do gotowania.
- Do gotującej się wody wrzuć tyle klopsów, ile zmieści się na dnie – w mniejszym garnku być może trzeba będzie gotować na 2 razy.
- Gotuj 30 minut.
- Ugotowane klopsy podsmaż na natłuszczonej patelni – daj tyle oleju, by pokrył całe dno. Smaż seitanowe klopsy 2-3 minuty z obu stron, aż będą złociste.
- Gotowe!
Brzmi jak plan! ❤️
OdpowiedzUsuń